Kapitola 3

Obdobie ostatných vydaní československých známok (07.03.1920 – 14.03.1939)

Od roku 1920 malo vydávanie československých známok v zásade už štandardný charakter, tak ako to poznáme všade inde. Až do roku 1939 bolo vydaných niekoľko desiatok emisií výplatných známok, tlačených zo začiatku kníhtlačou, z ktorej sa cez pokusy s hĺbkotlačou a meďotlačou, postupne prešlo na techniku ocelotlače, a to buď rotačnej, alebo z plochej dosky. Úplný zoznam známok Československa dopĺňa aj niekoľko emisií známok inej funkcie ako letecké, expresné, novinové, známky pre obchodné tlačoviny, alebo doplatné.

V podstate v každej z vydaných emisií by bolo možné nájsť rôzne typy kresby, rozmery obrazu, farebné odchýlky, doskové chyby, medzihárčia, kupóny, výnimočné zúbkovania, alebo priesvitky, prípadne iné zaujímavosti, avšak tento exponát dokumentuje len niektoré z nich, a to také, ktoré sú buď charakteristické prvkami, ktoré môžeme pozorovať aj v iných emisiách, alebo naopak, ktoré sú absolútne výnimočné a majú svoj osobitný príbeh ako keď z bežnej známky emisie Osvobozená republika sa vďaka náhode stala svetovo uznávaná filatelistická rarita.

Príklady poštového použitia sú dokumentované na výnimočných celinách a celistvostiach.

V niektorých prípadoch sa vzácne dochovali dokonca kresbové návrhy známok. Zriedka, ale teda už oveľa častejšie, nachádzame skúšobné tlače. Ojedinelé sú tiež niektoré nevydané známky, prípadne známky s tzv. „ministerským zúbkovaním“.

Vydaniu každej známky predchádzala súťaž na jej návrh, pričom mnohé návrhy z rôznych dôvodov nikdy neskončili výrobou skutočnej známky.

Niektoré emisie boli použité s pretlačou a tým zmenenou funkciou ako letecké, doplatné, prípadne v prospech Červeného kríža, ojedinele (bez pretlače) aj na výplatu fiškálnych poplatkov.

Exponáty

Certifikáty

Menu